OM

Vasakronan, Sveriges största fastighetsbolag, äger, förvaltar och utvecklar centralt belägna kontors- och butiksfastigheter där alla människor trivs och verksamheter utvecklas.

UPPDRAG

Skapandet av en dynamisk mötesplats

För två år sedan inleddes den spännande omvandlingen av Sergelstan till ett levande och pulserande upplevelsekvarter, fyllt av restauranger, kultur, shopping och smarta kontorslösningar. 

Totalrenoveringen innebar stökiga byggarbetsplatser, nakna byggplank och tomma skyltfönster. Men i detta kaos fanns möjligheten att försköna, dekorera och kommunicera. Tillsammans med Karin och Emma var vår uppgift att både försköna tråkiga byggytor men, även att göra det på ett underfundigt sätt, så att vi kunde prata om vad som väntade runt nästa renoverade hörn.

Mitt arbete som AD och grafisk formgivare bestod i att ta fram en konceptdesign för de ytor som renoveringen medförde och avslöjade. 

LÖSNING

Designkoncept med historisk känsla

Inspirationen hämtades från Hötorgets 50-talsanda skapades ett designkoncept som andades retrocharm, med den karakteristiska mintgröna färgen och det ikoniska Sergelmönstret. Autentiska ytor av betong, puts och kakel, i kombination med en palett av grönt, blandades tillsammans med frodig murgröna och illustrationer av Jocke. Vi plockade essensen av det som varit för att ge en glimt av framtiden.

Det finns begränsningar i hur stor del av byggplanken som fick användas till marknadsföring. Då får man va lite smart – lösningen blev att göra en tipspromenad med frågor från grannar och kvarteret runtom kring. Detta kallas då får information.
RESULTAT

Förvandlingen till en ikonisk stadsgata

Med varje tillgänglig yta som gavs, högt som lågt, inne som ute, smyckade vi Sergelgatan med ett enhetligt koncept som skapat uppmärksamhet och väckte förväntan. Det har resulterat i igenkänning och ett löfte om en levande gata trots den pågående byggprocessen.

Vi har format ett kvarter som lever och utstrålar sin egen karakteristiska karaktär.


TJÄNSTER

Art Direction
Grafisk formgivning

BYRÅ & UPPDRAGSGIVARE

Spider Stockholm
 

​ARBETSGRUPP PÅ SPIDER STOCKHOLM

Sofia Sandell, AD/formgivare
Karin Leander, projektledare/strateg
Emma Sandanam, copy